Masaža obraza

Kako masaža zdravi telo in duha 1. del

Masaža kot prioriteta

Ko se je Ana Žagar leta 2005 ločila od svojega moža, je njena tesnoba prerasla preko meja, ki bi jih Ana zmogla sama kontrolirati. Nenadoma mati samohranilka, Žagarjeva ni imela veliko denarja, da bi ga razdajala naokoli. Kljub preobratu v zakonu, pa si je masažo postavila kot prioriteto. Pravi, da ji je pomagala prebroditi nevihto, danes pa še vedno ugotavlja, da z eno ali dvema masažama na mesec pomaga preprečevati stres. In to ji pomaga tudi pri obrambi pred psihofizično napetostjo.

“Ko sem zaskrbljena, se počutim oklenjeno,” pravi 41-letna direktorica tržnega komuniciranja iz Ljubljane. “Moj masažni terapevt mi razplete vozle.” Kot mnogi ljudje tudi Žagarjeva ne ceni le izključno fizične masaže, temveč tudi priložnost, da za približno eno uro izklopi svoje možgane in živčni sistem. “Tudi če mi primanjkuje denarja,” pravi, “najdem način, kako to uresničiti.”

Žagarjeva pa ni edina. Kljub ugledu masaže kot razvajajočega se razkošja jo vse več ljudi sprejema – ne le kot “sprostitveni tretma”, temveč kot močno terapevtsko orodje. Američani na primer, beležijo vsako leto več kot 114 milijonov obiskov masažnih terapevtov. Masažni terapevti so za kiropraktiki drugi najbolj obiskani ponudniki komplementarne in alternativne medicine. Kot rečeno, Američani za masažo letno porabijo do 11 milijard dolarjev. In statistika ameriškega združenja za masažno terapijo, da se bo v naslednjih petih letih to število verjetno znatno povečalo.

Kar dobimo za svoj denar, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, je nekakšna dostopna koda – zdravilni ključ, ki lahko odpre skrivnostne ključavnice našega telesa.

Stiskanje ramen, zategovanje vratu, ure sedenja, vožnja v prometnih konicah – takšne vsakdanje dejavnosti lahko v telesu ustvarijo vzorce mišične napetosti (imenovano “zakrčenost”). In ko so mišice kronično napete ali zakrčene, lahko to slabo vpliva tako na naše telo, kot na naš um.

Stalna mišično-skeletna napetost lahko omeji prekrvavitev in dovajanje hranil v telesne organe in tkiva. Ko mišično vezivno tkivo (fascija), ki obdaja mišice, postaja vse bolj gosto in manj gibljivo, lahko negativno vpliva na držo in dihanje. Izkušnje z nizko stopnjo nezavedne mišične napetosti lahko prispevajo k kroničnim hormonskim, biokemičnim in nevrološkim težavam vseh vrst. Masaža prekine takšne vzorce, ki povzročajo stres, ter pomaga telesu, da se postavi nazaj v naravno stanje ravnovesja.

Torej, kaj točno je masaža? Znanstveniki, ki preučujejo njene koristi za zdravje, pogosto uporabljajo najširšo definicijo terapije: “Manipulacija z mehkimi tkivi za doseganje fizioloških učinkov.”

 

Masažni aranžma

Vendar ta klinična definicija je do masaže nekoliko podcenjujoča.

Če želite izvedeti več o subtilnostih različnih vrst masaž in o močnem zdravilnem potencialu, ki bi ga lahko imele masaže za vas, ste vabljeni k branju članka v naslednji objavi. Ta bo 05. 01. 2021. 

Vabljeni tudi k prijavi na E-novice, kjer boste obveščeni ob objavah novih člankov, novostih, ugodnostih in akcijah spletne strani Marre masaže.

Članek je povzet iz revije Experience Life

Prevod in urejanje: Marko Levičar

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja