Kaj je športna masaža

Športna masaža

Športna masaža je specializirana masaža, namenjena tako rekreativcem kot vrhunskim športnikom. Tehnike športne masaže se osredotočajo na tiste mišične skupine, ki so aktivne v posameznem športu. Služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, izboljšanju psihofizičnega stanja ter preprečevanju in odpravi možnih poškodb. Cilj terapije je vzpostaviti neboleče gibanje in koordinacijo ter povrniti funkcionalno stanje pred poškodbo. Športno masažo delimo na pripravljalno, tekmovalno in regenerativno masažo.

pripravljalna masaža

Pripravljalna masaža je namenjena ogrevanju mišic, povečevanju prekrvavljenosti ter generalni pripravi telesa na fizični napor, s čimer se posledično aktivira naš živčni sistem in zmanjša tveganje za poškodbe.

Tekmovalna masaža

Tekmovalna masaža se izvaja med odmori same fizične aktivnosti in služi sprotnemu obnavljanju energije, pomaga pri zmožnosti podaljševanja napora in posledično izboljšanju rezultatov.

Regenerativna masaža

Regenerativna masaža se izvaja po športni aktivnosti. Masaža po športnem udejstvovanju pomaga pri zmanjšanju otekanja zaradi mikropoškodb, sprosti utrujene in napete mišice, pomaga vzdrževati elastičnost mišic, pospešuje krvni pretok in s tem pospešuje odplavljanje mlečne kisline in stranskih produktov presnove ter znižuje pojavnost krčev. Tako pospešuje športnikovo okrevanje in lajša bolečino in s tem ponovno vzpostavimo fiziološko ravnovesje gibalnega aparata. 

Kdaj se športna masaža izvaja?

Indikacije za masažo so potreba po izboljšanju krvnega in limfnega obtoka, potreba po boljši in hitrejši regeneraciji tkiv, kadar je prisotna zmanjšana elastičnost, vitalnost in mehanska odpornost kože, kadar želimo zmanjšati in zmehčati zlepljena tkiva, za izboljšanje funkcij sklepnih struktur, pri zmanjšani gibljivost, za povečanje delovne sposobnosti mišic, za sprostitev in raztegnitev skrajšanih in napetih kit in mišic, poživitev centralnega in perifernega živčevja, zvišanje bolečinskega praga, izboljšanje respiratorne funkcije, izboljšanje psihičnega počutja in povečanje mišične napetosti. 

Marre masaže izvaja regenerativno športno masažo. Priporočljivo je, da na masažo pridete v času pred nastopom mišične utrujenosti (muskelfibra) to je od 12 do 24 ur po napornejši vadbi. Izvajanje masaže po nastopu mišične utrujenosti je odsvetovano. Svoj termin masaže si lahko rezervirate tukaj, ali pa pišite na info@marre.si.športna

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja