struktura fascie

Kaj je fascija

Kaj je fascija in zakaj bi morali zanjo skrbeti

Potek fascie po telesu
Potek fascie po telesu

Kaj je fascija in zakaj bi morali zanjo skrbeti

Ni skrivnost, da je za zdravo telo in dušo pomembnih več dejavnosti; med njimi tudi zdrava prehrana in športno udejstvovanje.

Redna fizična aktivnost je obvezna, saj poleg vseh dobrih, pozitivnih učinkov na telo, tako ohranjamo zdrave in močnejše tudi mišice in sklepe. Pozabljamo pa na pomembno stvar, ki ima dokazano veliko večji pomen, kot mislimo. To je vezivno tkivo, mrena, ki ovija naše mišice.

Fascija ima pomembno vlogo

A mišična ovojnica je veliko več kot to, kar mislimo. Vezivno tkivo – fascija, nima le vloge mišične ovojnice, temveč obdaja in nosi skelet, mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna. Fascije se nahajajo pod kožo, stabilizirajo mišice in notranje organe. Ločimo tri vrste fascije: površinsko, globoko in visceralno. Ločijo se glede na debelino.

Naloge fascije

Vezivno tkivo – ovojnice imajo zaradi svoje elastičnosti pomembno vlogo pri zaščiti posameznih drugih tkiv, deluje pa tudi kot prenašalec informacij. Vezivno tkivo povezuje vse dele telesa skozi več prepletajočih se plasti. Fascija je prožna, saj je sestavljena iz kolagenskih vlaken valovitih vzorcev, zato jo lahko preoblikujemo, sposobna pa je prenesti velike pritiske. Vsebuje receptorje in živčne celice, možgani pa prav preko njih prejemajo informacije, zato mreža fascije lahko velja kot čutilo.

 

 

Fascia mišice
Fascia mišice

Težave

Če sistem vezivnega tkiva oz. fascij zaradi različnih vzrokov ne deluje optimalno, lahko nastanejo težave. Fascije se lahko ‘zlepijo’ in ne opravljajo dobro svoje funkcije, kar lahko vpliva na poškodbe, predvsem pri športu. Nepravilna drža ali ponavljajoči se gibi (značilni za enolično delo, glasbenike, športnike) lahko povzročijo, da so fascije na eni strani telesa daljše kot na drugi.

Simptomi

Ko imate težave z vezivnim tkivom, to lahko občutijo tudi krvni obtok, živčni impulzi, pojavi se nefleksibilnost. Tudi celulit je lahko posledica toge fascije. Ko je fascija premalo prožna, lahko povzroči vdolbinice na koži. Zdrava fascija vpliva na lepšo kožo. Pravzaprav nove raziskave kažejo, da celulit ni posledica nabiranja maščobe temveč vezivnega tkiva.

Dejavniki zlepljenja fascije

Na zlepljenje fascije in s tem nepravilno delovanje deluje veliko dejavnikov:

  • premalo ali nič gibanja;
  • dehidracija;
  • stres;
  • premajhen vnos hranljivih snovi;
  • prevelik vnos škodljive hrane;
  • poškodbe.

Ker so fascije medsebojno tako povezane, medsebojno vplivajo ena na drugo, zato se pogosto zgodi, da nas nekaj boli, čeprav težava nastaja drugje.

Kaj lahko storimo, da bo naša fascija zdrava

 

struktura fascie
Struktura fascie

Masaže

Dandanes veliko sedimo in če se poleg tega nič dodatno ne gibamo, smo lahko togi in zakrčeni. Pravilni prijemi telesa, torej masaža mišic in kože lahko spodbudi limfni sistem in delovanje vezivnega tkiva. Obstajajo posebne terapije, kjer strokovnjaki (tudi fizioterapevti) manipulirajo s fascijo ali pritiskajo na določene točke v mišicah, ki sprosti napetost.

Masažni valj

Lahko si pomagate z uporabo masažnega valja, ki bo na kožo in mišice deloval podobno kot masaža. Kožo bo to zbudilo in osvežilo.

Pravilna prehrana

Če boste telesu zagotovili pravilno gorivo, bo tudi vezivno tkivo bolj zdravo. Vnašajte čim manj toksinov v telo, da bo vsak del vašega telesa zdrav in da bo lahko telo normalno delovalo, obenem pa se hranite hranilno, zdravo in uravnoteženo.

Hidracija

Telo mora biti dobro hidrirano, da vsi procesi in organi v telesu lahko delujejo normalno in enako velja za vezivno tkivo. Voda bo odplaknila toksine, ki so se v fascijah morda nabrali in lažje se boste gibali, prej bodo izginile tudi mišične poškodbe.

Telesna drža

Način, kako sedite, stojite ali hodite, je tudi ključ do zdrave fascije. Če imate slabo držo in šibek mišični sistem, odgovoren za stabilizacijo, je mogoče, da fascija ne more delovati optimalno.

Raztezanje in gibanje

Redno gibanje in raztezanje bo ohranjalo vaše vezivno tkivo zdravo, saj bo ustrezno prekrvavljeno, sprostile pa se bodo tudi mišične napetosti.

Včasih moramo naše telo spodbuditi, da kar najbolj optimalno deluje oz. mu sami zagotoviti določene pogoje za to. Optimalno delovanje telesa zaviramo s premalo gibanja, slabo prehrano, premalo pitja tekočin in stresom.

Vir: portal Planet lepote

https://m.planet-lepote.com/kaj-je-fascija/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja