Športna masaža

Kako masaža zdravi telo in duha 3. del

Kakšna masaža je prava za vas?

Kakšna masaža je prava za vas?

Ne tako dolgo nazaj so bili razpoložljivi načini masaže v večini slovenskih mest precej omejeni. Danes je veliko vrst masaže, od osnovnih, kot je Klasična masaža, do bolj eksotičnih možnosti, kot sta havajska Lomi Lomi in kitajska Tui Na. Se sprašujete, kateri slog masaže je pravi za vas? V nadaljevanju si oglejte nekaj najbolj priljubljenih možnosti. Nekateri slogi masaže so fizično bolj intenzivni kot drugi, vendar ne pozabite: vedno imate svojo vlogo pri usmerjanju terapevta glede tega, koliko pritiska se vam zdi primerno in na katerem mestu se izvaja.

Abhyanga: Na podlagi načel ajurvede eden ali več terapevtov uporablja zeliščno olje, da telo pripelje v stanje sprostitve in ravnotežja.

Akupresura: V sodelovanju z isto teorijo akupunkture (vendar brez igel) akupresura stimulira točke na telesu, da sprostijo energijsko zastoje in odprejo telesne energetske poti.

Kraniosakralna terapija: nežna, neinvazivna oblika masaže, pri kateri terapevt z lahkim dotikom deluje na lobanjske kosti, hrbtenico in križnico (trikotna kost na dnu hrbtenice), da uravnoteži energijo, zdravi glavobol in zmanjša duševne težave in stres. Dovolj blago za dojenčke, pa tudi starejše.

Globoko tkivo: ciljanje na kronične vzorce držanja, globoko tkivo se opira na počasne kapi in ciljni pritisk, pogosto s prstom, palcem ali komolcem.

Vroči kamni: gladki, topli kamni so položeni na telo in postanejo osrednje točke sprostitve, ko toplota prodira in pomirja napete mišice.

Lomi Lomi: Za starodavno polinezijsko prakso je za ta slog značilna ritmična uporaba rok, podlakti in komolcev. Dolge, široke poteze vabijo k sprostitvi.

Miofascialno sproščanje: lahek, trajen pritisk se izvaja na zožitve v telesni fasciji ali vezivnem tkivu, da se povzroči raztezanje in sprostitev.

 

Masaža hrbta
Masaža hrbta

Refleksna masaža: stimulira točke pritiska na rokah, nogah in ušesih. Verjame se, da vsaka točka ustreza drugim, manj dostopnim delom telesa, kot so organi.

Shiatsu: Shiatsu v japonskem stilu usmerja pritisk na črte energije (meridiani), ki se štejejo za pomembne za zdravje in dobro počutje.

Športna: Pogosto se uporablja pred in po športni aktivnosti, poudarek je na zmanjševanju vnetja, ohranjanju prožnosti sklepov in izboljšanju zmogljivosti.

Klasična: kombinacija dolgih drsnih potez, pa tudi gnetenja, raztegovanja in tapkanja. Švedska masaža naj bi okrepila zdravje s povečanjem pretoka krvi v mišice.

Tajska: Tajska masaža, ki se izvaja na tleh z oblačili in brez olj, vključuje raztezanje v položaje, podobne jogi.

Terapija s sprožilno točko – Trigger point: Sprožilne točke se pogosto pokažejo kot “vozli” v mišicah, najpogosteje v ramenih, zgornjem delu hrbta in vratu. Sprožilne točke se razlikujejo od akupresurnih točk, ker se dejansko počutijo kot grudice. Terapija s sprožilno točko (znana tudi kot nevromuskularna terapija) uporablja tlak za raztapljanje vozlov.

Tui Na: Živahno gnetenje in vlečenje telesa, Tui Na (kar pomeni potisk in poteg), je sestavni del tradicionalne kitajske medicine. Tako kot drugi vzhodni pristopi, kot sta tajska masaža in akupresura, je tudi cilj odpreti pretok Qi skozi telesne energetske poti ali meridiane.

Kako izbrati masažnega terapevta

Če najdete resnično odličnega izvajalca masaže – tistega, katerega spretnosti, slog in osebnost vam ustrezajo – je lahko razlika med zgolj prijetno izkušnjo in načinom transformativne zdravilne dinamike, zaradi katere se vračate po še.

Dokler pa se ne uležete na masažno mizo, ne boste zagotovo vedeli. A tukaj je nekaj ključnih vprašanj, s pomočjo katerih se boste lahko odločili, ali je terapevt pravi za vas.

  1. Ali imate certifikat ali diplomo?

Več šol in programov v Sloveniji ponuja licenco za masažne terapevte. Da bi oseba postala certificirana, mora imeti osnovni sklop spretnosti, opraviti izpit, upoštevati določene etične smernice in sodelovati v nadaljnjem izobraževanju.

  1. Koliko ur usposabljanja ste opravili?

To je koristno vprašanje, zlasti v državah, ki nimajo strogega nadzora nad tem, kdo se lahko imenuje masažni terapevt. Odgovor, ki ga iščete, je najmanj 300 ur. Kot zanimivost, po podatkih Ameriškega združenja za masažno terapijo ima povprečen izvajalec 633 ur treninga. Vendar brez pomote. 

Masažni terapevt z manj kot 300 urami treninga je še vedno lahko odličen maser.

  1. Ali imate kakšno posebno ali nadaljevalno usposabljanje?

Najboljši masažni terapevti, se leta razvijajo, specializirajo in izpopolnjujejo za določen nabor spretnosti. Masažni terapevt, ki je navdušen nad učenjem o kitajski medicini ter delu z meridiani in nekaj tednov na leto preživi na posebnih treningih, ima lahko prednost pred splošnim delavcem, ki ni prešel dlje od osnovnih gibov, ki se jih je naučila v šoli za maserje. Enako velja, če imate posebne potrebe. Na primer, masažni terapevt, ki izvaja športno masažo, je lahko dobra izbira, če imate poškodbe zaradi rekreacije in športa, ne pa tudi, če imate fibromialgijo (sindrom kronične utrujenosti).

  1. Koliko zaračunavate?

Pričakujte, da boste za masažo z masažnimi stoli v nakupovalnem središču ali na letališču plačali približno 1 eur na minuto. V vrhunskem zdravilišču ali studiu se masaža giblje od približno 45 do 90 eur na uro. (Včasih so paketi s štirimi ali več masažami na voljo s popustom.) Masaža za razliko od fizioterapije v Sloveniji ni krita s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Še zadnji namig: pridobite priporočilo.

V redu je, če ste izbirčni glede tega, kdo polaga roke na vaše telo. Če vam je vseeno in želite rezervirati enkratno masažo v lokalnem zdravilišču, super. Če pa bi radi masažo raziskovali kot dolgoročno naložbo v svoje telo ali če imate nekaj trdovratnih vozlov in menite, da boste morda potrebovali vrsto tretmajev, se s prijatelji pogovorite, komu je kje všeč in zakaj. Če vaši prijatelji ne obiskujejo masaže, pa malo pobrskajte po spletu, ali pa se obrnite na lokalni vadbeni center. Morda bodo tam vedeli kaj več. Če pa še tam ne boste dobili odgovorov, ki jih iščete, pa se obrnite name! 🙂

Pokličite me lahko na telefon: 041221645, pišite na: info@marre.si ali obiščite: www.marre.si in z veseljem vam bom pomagal na poti reševanja vaše težave. 

Mare

Članek revije Experience Life

Prevod in urejanje: Marko Levičar jan. 2021

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja