5 pozitivnih učinkov klasične masaže

5 pozitivnih učinkov klasične masaže

Mateja ima 30 let in v UKC dela kot medicinska sestra. Svoj poklic je vedno oboževala in z veseljem hodila v službo. Najbolj jo je osrečevalo, ko je videla, kako se njihovo zdravstveno stanje izboljšuje.

Nato pa je udaril prvi val epidemije COVID-19. Število bolnikov s težjo obliko bolezni je hitro rastlo in kmalu je prihajalo do situacije, ko so morali zdravstveni delavci podaljševati svoje delovnike. S tem so se seveda povečale tudi psihofizične obremenitve.

Mateja, ki se je prej zbujala brez budilke in prihajala na delo z nasmehom na obrazu, se je sedaj s težavo odpravljala v službo. Imela je bolečine v vratu in predelu križa. Zaradi prestavljanja nepokretnih pacientov jo je bolela tudi rama.

Pacienti, ki so ji pred tem pomenili navdih in dajali motivacijo za delo, so sedaj postali samo še številke. Mateja se je prvič po desetih letih dela kot medicinska sestra začela spraševati kam je izginila ljubezen do njenega poklica.

Zaradi preobilice dela in prepovedi jemanja dopustov si je s težavo našla čas za regeneracijo in zdravljenje. Kljub vsemu je vedela, da mora narediti nekaj zase. Čutila je, da se bo psihično sesula, saj je že močno čutila vplive depresije. Bila je utrujena.

Foto: Nataliya Vaitkevich

Med pogovorom z dolgoletno prijateljico Sabino, ki je telesno zelo aktivna in redno obiskuje masaže, je po naključju izvedela za maserja Mareta. Ta naj bi z nadgradnjo preprostih tehnik klasične masaže pomagal velikemu številu strank z bolečinami v vratu, hrbtu in preobremenjenosti.

Sabina je Mateji naštela celo vrsto pozitivnih učinkov klasične masaže.

Tukaj jih je 5, ki si jih je Mateja najbolj zapomnila:

  • izboljšanje krvnega in limfnega obtoka (hitrejša regeneracija tkiva, in čiščenje strupov iz telesa)
  • sprostitev in razteg napetih mišic in kit
  • sprostitev in poživitev živčevja, predvsem vegetativnega (srčni utrip, dihanje, krvni tlak, prebava in presnova)
  • izboljšanje duševnega počutja (zmanjšuje depresijo, pomirja, sprošča in zmanjšuje stres)
  • pospeševanje izločanja hormonov, ki povzročajo ugodje in občutek sreče

Mateja, si je prvi mesec uspela 1x tedensko ukrasti 90 minut, da je lahko zaprla oči na masažni mizi. Pravzaprav je prvi teden prišla kar 3x, saj jo je prva masaža tako zelo prevzela. Učinki masaže so bili takoj vidni. Osebno, se je po masaži počutila, kot da bi lebdela. Telo se je zdelo sproščeno, kot da bi bila pod vplivom nekakšnih substanc. Takoj po masaži je hitela na stranišče, kar je znak izboljšanega limfnega in krvnega obtoka in posledično pospešenega izločanja urina. V prsih, je čutila občutek sreče. Bolečine v rami, vratu in križu so nekoliko popustile, vendar jo je Mare opozoril, naj za popolno izboljšanje stanja pride na vsaj pet terapij. Saj se po ponavljajočem in dolgotrajnem naprezanju ter nepravilni drži, telesa ne da »popraviti« v eni seansi.

Mateja sedaj že osem mesecev redno hodi na masaže, ravno toliko, da vzdržuje vitalnost mišic in sklepov ter stabilno psihološko stanje. Med »lockdownom« je začela tudi teči. Zjutraj pred službo po potrebi naredi kratko telesno vadbo, saj tudi to pripomore k boljšemu počutju. Napore v službi sedaj lažje prestaja, saj je zaradi majhne spremembe načina življenja v boljši kondiciji. Ponudila pa se ji je tudi nova priložnost. Služba v zasebni ambulanti.

Situacije v življenju nas neprestano silijo v cono neudobja. Te situacije so lahko tudi pozitivne, če njih pravočasno prepoznamo in obrnemo sebi v prid. Zato ne odlašajte in takoj stopite v akcijo, pokličite Mareta na 041 221 645 in se dogovorite za termin.

Mare

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja