Mare masiral Bryana Adamsa na turneji v Stožicah 4. 12. 2022?

Mare - Član medicinske ekipe za posadko Bryana Adamsa

V petek proti večeru, od kolega dobim sporočilo: 

“Nedelja 14-15 
enourna masaža 100€ 
Bryan Adams rabi masažo pred koncertom.
Te zanima
?”

Jaz intuitivno odgovorim:

“seveda”

Takoj za tem me pokliče in me poveže s svojo kolegico, kjer dobim dodatne informacije glede kontaktnih oseb, akreditacij, itd. 

V nedeljo 4. 12. 2022, na dan koncerta, se ob 13h odpravim od doma s prenosno masažno mizo. Ob prispetju, me pričaka slovenski organizator eventov in me pelje do prostora – medicinske sobe, ki je bila ta dan namenjena masažam. Pove mi še naj se pripravim, da pride kmalu…

Minuto kasneje me na hitro obišče prikupna blondinka, članica Bryanove ekipe, in se mi predstavi po imenu Allison. Vpraša me kako sem in če sem pripravljen. Saj naj bi “on” prišel na masažo, že čez 10 minut. Jaz ves navdušen pohitim z napenjanjem rjuhe čez masažno mizo in pripravo masažnih pripomočkov.

Masažna miza - Medicinska soba - dvorana Stožice
Masažna miza - Medicinska soba - dvorana Stožice

Nato pa potrka na vrata in vstopi starejši gospod sivih las, z očali in modro polo majico. Ime mu je Don “Toe” Prodgehl in je tour manager Bryana Adamsa. Vpraša me, če stopim z njim, da greva po kozarec vode v sosednjo sobo, kjer so bili zbrani tudi nekateri drugi člani Bryanove ekipe. Nalijeva si vode iz vodomata in se verneva nazaj v masažno sobo. Nakar mi začne govoriti o svojih težavah s koleni in vratno hrbtenico, in med sezuvanjem čevljev, mi počasi postaja jasno, da bom v bistvu masiral Don-a in ne Bryana 😂😂😂                                                                                  Začetna trema je nekoliko popustila 😁

Don "Toe" Prodgehl in jaz
Don "Toe" Prodgehl - Tour Mannager

Don “Toe” Prodgehl, ki je svoj vzdevek dobil po dvojnem kazalcu na levi nogi že v otroštvu, mi je med masažo pripovedoval o svojem delu. Pravi, da ljubi svoje delo. Z Bryanom sodeluje že več kot 20 let in kadar je Adams na “pavzi”, Don upravlja druge bande, tako da je neprestano v pogonu in je tudi po 15 ur dnevno na nogah. Pred leti, ko še ni imel težav s koleni, je na dan prehodil po 20.000 korakov. Sedaj, ko ima bolečine, pa “le” 10 do 12.000.  Meni se zdi, da je to še vedno več, kot prehodi povprečen zdrav Slovenec.😂 Kadar se dela, se dela, pravi. Masažo pa si privošči na vsaki turneji, kolikor je le mogoče. 

Pred tremi leti ga je začel izdajati artritis in čaka na zamenjavo obeh kolen. Sicer pa živi v Vancuvru v Kanadi, le par kilometrov od meje z ZDA.

Pravi, da je 3 mesece pred penzijo.

Veliko sva se pogovarjla. Med pogovorom je tudi večkrat omenil, da mu je moja masaža zelo všeč in da se vidi, da vem kaj delam. Njegove pohvale so mi precej laskale.😊 Ob takšni pohvali se tudi sam počutim koristnega in poklicanega za delo, ki ga opravljam.

Ko sem ga povprašal zakaj Bryan tolikokrat nastopa v Sloveniji, mi je odgovoril, da mu je Slovenija zelo všeč. Ceni to, da imamo dobro urejeno socialo in šolski sistem. Predvsem pa je občinstvo na koncertih neverjetno 🙂

Seveda me je zanimalo, če bo kasneje tudi Adams prišel na masažo. Točnega odgovora mi mogel dati, rekel pa je, da ima Bryan rad masažo, ker pa je tukaj z družino, se med nastopi večinoma posveča njim. Ima namreč dve mladoletni hčerki po imenu Lula RosyLea in Mirabella Bunny s partnerico Alicio Grimaldi.

Torej upanje, da pride tudi on, še vedno obstaja 🙂

Po uri masaže, ko sem dobro premasiral utrujeni nogi in hrbet, je Don zelo zadovoljen vstal iz mize in se mi zahvalil. Vprašal me je, če bi rad šel na koncert. Seveda sem takoj prikimal in dobil še 2 karti za obisk koncerta👍🏻 

Neverjetno slovensko občinstvo v nabito polni dvorani Stožice

Preden je Don zapustil prostor, je še hotel vedeti, do kdaj imam čas in če mi lahko pošlje še kakšnega sodelavca na “servis”.  Moj odgovor je bil, da sem na razpolago, dokler mi ne odpovesta roki in da z veseljem pomagam še komu. Nato reče: “Naslednji pride Billy Ray, možakar z titanijevimi vretenci v vratu.” …in se poslovi.

Billy Ray - desna roka klaviaturista Garya Breita

Tok-tok! “May I come in?” Vljudno vstopi Billy Ray. “Živjo! Seveda, kar naprej.” Ga pozdravim in povprašam po njegovih težavah. Rekel je, da ima boleč vrat, da je imel pred 20 leti prometno nesrečo, posledica pa so bila zdrobljena vretenca. Poškodba mu je povzročala močne bolečine in omejeno zmožnost za delo. Trenutne bolečine pa ima zaradi udarca v glavo pri delu, kar mu je razdražilo občutljive mišice vratu.  

Povabim ga, da si sleče majico in se uleže na mizo. Po začetnem pregledu stanja hitro ugotovim, da ima napeto mišico vratu, ki se imenuje Dvigovalka lopatice. Začnem s sproščanjem mišice, vmes pa ga povprašam o titanijevih vretencih. Ni mi bilo namreč jasno, kako lahko kirurg zamenja  vretence z umetnim. Saj skozi vretenca namreč poteka hrbtenjača. Tovrstna operacija je lahko izredno tvegana. 

Rekel je, da si tudi sam ni predstavljal, da je takšna operacija mogoča. Izvedli pa so jo iz sprednje strani. Odmaknili so sapnik in požiralnik, nato pa nadomestili poškodovane dele vretenc s titanijevimi vsadki. Te je nato telo samo obrastlo s kostnino. Billy je danes kot nov 🙂 – razen občasnih bolečin v vratu 😁

Po končani masaži še fotka in se posloviva.

Tretji je prišel na vrsto Rob. Rob je zvočni inženir in skrbi, da glasbeniki na odru slišijo sebe in drug drugega, s pomočjo odrskih zvočnikov, ki se jim strokovno reče monitorji. Te stvari poznam, saj sem v preteklosti tudi sam pomagal pri ozvočevanju prireditev 😉

Rob je prišel z izredno trdim zgornjim delom hrbta. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje imel na mizi človeka s tako trdim hrbtom. Ampak sem uspel rešiti tudi njega. Tudi Rob je Kanadčan in z Baryanom sodeluje že vrsto let.

Rob - zvočni inženir, ki skrbi za monitorsko ozvočenje na odru

Ko sva z Robom končala, sem ponovno pomislil, kako cool bi bilo, da bi se na masaži oglasil tudi sam Bryan Adams.

Četrti, ki je prišel na vrsto je bil grafik in video-grafer za big screen, ki stoji za odrom. Tudi ta fant je imel čisto zategnjen hrbet in tudi njemu sem uspešno sprostil napete mišice. Malo sem mu povedal tudi o sebi, saj sem tudi sam v preteklosti delal kot video-montažer in snemalec v medijih. Vprašal me je: “Kako pa to, da si sedaj maser?” Kratko in jedrnato sem mu odgovoril. “Končno sem se našel.” In da je moje poslanstvo to, da pomagam drugim. 

S temi besedami tudi zaključujem tale blog. Bryana tokrat na masaži ni bilo. Sigurno pa pride naslednjič, ko bo zopet nastopal v Ljubljani 😉

Mare

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja