Limfna drenaža

MLD – Manualna limfna drenaža

Manualna limfna drenaža

MLD je napreden slog masažne terapije, in uporablja posebne tehnike, ki vključujejo tehnike ritmičnega črpanja za spodbujanje limfnega toka. To je limfni sistem, ki zbira in odstranjuje odvečno in odpadno tekočino iz telesa. Ta sistem najdemo večinoma tik pod kožo. 
Prednosti ročne limfne drenaže (MLD) za zdravje in dobro počutje
MLD ima številne prednosti, vključno s sprostitvijo in izboljšanjem stanja in teksture kože. Uporablja se tudi za zdravljenje številnih stanj, kot so kopičenje toksinov in zadrževanje tekočine, zaprtje in druge prebavne težave, krepi imunski sistem, zmanjšuje ponavljajoče se okužbe, npr. prehlad ali gripa. Lajša stres in tesnobo. MLD je še posebej koristna pri travmatičnih podplutbah in oteklinah, bolečih sklepih, edemih zaradi revmatoidnega artritisa in osteoartritisa ali pri ljudeh s slabo gibljivostjo. MLD je zelo učinkovita pri lajšanju sinusitisa, rozacee, celulita, aken in edemov, povezanih z nosečnostjo.

Manualna limfna drenaža noge

MLD pomirja simpatični živčni sistem, ki je bistven pri obvladovanju stresa in pospešuje proces zdravljenja telesa. MLD spodbuja celjenje ran in opeklin ter lahko izboljša videz starih in novih brazgotin. Zaradi lahkega dotika in specializiranih tehnik se lahko MLD uporablja neposredno po kirurškem posegu za zmanjšanje modric in oteklin okoli operiranega mesta.

MLD se izvaja z zelo lahkimi, ritmičnimi in pomirjujočimi gibi rok, za raztezanje kože in spodbujanje limfnega sistema. Cilj MLD je preusmeriti tekočino iz oteklih območij skozi zdrave limfne žile na neotečenih območjih, kjer se tekočina odteče nazaj v obtok. To je še posebej uporabno, kadar oteklina vključuje dele telesa, kjer kompresijskih nogavic ni mogoče enostavno nositi, npr. genitalije, hrbet, prsi, vrat, trebuh, pazduhe, prsni koš in glava. MLD prav tako pomaga zmanjšati trdoto tkiv (imenovano fibroza), ki se lahko razvije v limfedem.
“Limfna drenaža je zdrava, naravna, neboleča in popolnoma učinkovita metoda, ki daje novo osnovo življenju, zdravju in lepoti.” Emil Vodder 1936
Zdravljenje z MLD je eden od vidikov zdravljenja limfedema in se uporablja v kombinaciji z drugimi sestavinami nege, kot so vaje in večplastni povoji. Najbolje deluje, če se uporablja kot del rutine zdravljenja in sam po sebi ni “zdravilo”.

Druge prednosti te posebne oblike masaže vključujejo:
• Zdravljenje in nadzor limfedema
• Spodbuja celjenje ran, razjed na nogah, opeklin in starih brazgotin
• Pomaga pri stanjih, ki izhajajo iz venske insuficience
• Pomaga pri celjenju zlomljenih kosti, raztrganin, zvinov, vezi, podplutb,…
• Kronični sinusitis, artritis, akne in aknasto rozaceo je mogoče izboljšati
• Napetost pred menstruacijo in otekline, povezane z nosečnostjo, se dobro odzivajo
• Globoka sprostitev pomaga pri spanju, lajša zaprtje in pomaga pri prebavi

limfna drenaža roke

Kaj pričakovati med MLD terapijo

Vaša začetna terapija bo trajala od 70 – 90 minut. Pred terapijo se opravi posvet, da se določi pravilno terapijo za vaše potrebe. Za razliko od večine drugih vrst masaže se večina limfne drenaže izvaja na sprednji strani telesa, saj je tam večina limfnih žil in vozlišč. Zaporedje masaže bo razloženo pred nadaljevanjem, zato natančno veste, kaj lahko pričakujete med zdravljenjem. O nadaljnjih terapijah se bomo pogovarjali tudi glede na vaše posebne potrebe.

Nega po terapiji

Verjetno se boste po terapiji z MLD počutili utrujeni. To je normalno in znak, da limfni drenažni sistem odstranjuje tekočine iz tkiv. Morda se boste tudi večkrat šli na stranišče in pili več vode kot običajno. To je normalna reakcija in znak delovanja limfnega drenažnega sistema. Izogibanje kavi, alkoholu, cigaretam in težki hrani, bo limfnemu sistemu omogočilo učinkovitejše delovanje. Vsi smo različni in učinki zdravljenja z MLD se razlikujejo od osebe do osebe.

Članek povzet iz strani: https://monaghanosteopathy.ie

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja